Beer can Chicken

Beer can Chicken

De sjofele naam doet misschien anders vermoeden, maar we hebben het hier letterlijk over een hele kip gebakken op een blikje bier! Dit is een van de meest makkelijke barbecue recepten met kip die er is. En zo maak je hem:

Jaren geleden zag ik het Jamie Oliver doen op TV en inmiddels is het recept alom befaamd en vaak gemaakt. Je kunt natuurlijk alle kanten op met dit recept voor Bar can Chicken, door zelf te variëren in kruiden rubs en biersoorten. Maar de bereidingswijze is zo makkelijk dat iedereen zich hier wel aan kan wagen. Je kunt er ook voor kiezen om de kip op een gevogelte stomer te plaatsen, het bier in de kern te gieten en bijvoorbeeld wat extra groente in de opvangbak mee te garen.

beer can chicken voor op de barbecue recept © hetekooltjes.nl

Recept: Beer can Chicken

Voor 2 personen | Voorbereiding 5 min. | Kooktijd 75 min.

Ingredienten:

  • een hele kip (ca 1 – 1.5 kilo),
  • 3 eetlepels ‘droge’ bbq rub,
  • blikje bier (ca. 350 ml),
  • barbecue MET deksel.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de barbecue voor naar 175 graden en maak plaats met INDIRECTE, waar een hele kip boven past.
  2. Dep de kip rondom helemaal droog met keukenpapier. Wrijf daarna de kip rondom in met de droge BBQ rub kruiden.
  3. Open het blikje bier en haal er twee slokjes uit. Ze moeten in ieder geval niet helemaal vol zitten. Plaats het blikje direct boven de kolen. Wacht tot het begint te walmen en gebruik een tang om het bier van de barbecue af te halen. Leg stabiel op een houten snij plank en schuif hier voorzichtig (!) de kip overheen (zie foto) – let op het blik is heet!
  4. Steek een metalen spatel onder het blik, je andere hand bovenop de kip en plaats het geheel terug op de barbecue, op de INDIRECTE hitte plaats. Draai de rug van de kip naar de kooltjes toe, zodat de tedere kipfiletjes aan de voorkant juist niet zo snel verbranden!
  5. Trek de pootjes van de kip ook wat uit elkaar, deze geven namelijk extra support rondom en zorgen ervoor dat het blikje bier, met kip, niet zo snel omvalt (als een soort tripod dus). Gaar de beer can chicken gedurende 60 -70 minuten op 175 graden.
  6. Haal de kip van de barbecue door weer de metalen spatel onder het bierblik te steken en een grote lang om de gare kip mee vast te pakken. Leg op een snijplank of serveerschaal en laat de kip daarna 5 minuten rusten alvorens aan te snijden.

TIP: Gebruik een kern temperatuur meter om te zien of je kip gaar is. Prik deze in het dijbeen, deze zou dan 75 graden uiteindelijk moeten worden.

Eet smakelijk!

beer can chicken voor op de barbecue recept © hetekooltjes.nl