Gepofte knolselderij van de bbq
De feestdagen komen er al weer aan en stiekem zit ik met mijn hoofd al bij het kerstdiner! Hoewel vlees en gevogelte favoriet zijn tijdens kerst, kun je je ook eens wagen aan een vegetarische knol als hoofdgerecht. Want hoe lekker klinkt een gepofte knolselderij van de barbecue als hoofdgerecht?
Hele knolselderij poffen op de barbecue
Tijdens de kerst gaat deze gepofte knolselderij van de bbq zeker de show stelen. Snijd er mooie plakken van af en serveer zoals je met een plak geroorsterd vlees zou doen. Door een hele knolselderij te poffen op de barbecue krijgt hij een verrukkelijke en rookachtige smaak, terwijl de knol heerlijk zacht op de tong ligt. Ga wel voor een goede kruidenboter, vol van smaak. Tip maak deze! En dit wordt een groente gebraad die men niet snel meer gaat vergeten. Zo zie je maar: ook groenten van de barbecue kunnen heel bijzonder uitpakken!
Recept: gepofte knolselderij van de bbq
Voor 4 -6 personen |voorbereiding: 15 min. |bereidingstijd: 2 uur |
Ingrediënten:
- 1 knolselderij
- 70 gram kruidenboter (op kamertemperatuur)
- ¼ tl. paprikapoeder
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 3 knoflook tenen
Extra:
- aluminium folie
- kleine ovenschaal
- Barbecue met deksel, bijv. kamado
Bereidingswijze:
- Stook de kamado op naar 180 graden celcius en plaats het rooster in het midden van de barbecue.
- Boen de knolselderij goed schoon onder de stromende koude kraan. Dit kan ook met een handborsteltje. Droog hem daarna goed af met keukenpapier.
- Scheur twee rechthoekige stukken aluminiumfolie af en leg deze als een kruis op elkaar. Prak vervolgens het paprikapoeder door de kruidenboter heen.
- Leg de knolselderij op het werkblad, met de ‘wortelkant’ naar boven. Smeer de knolselderij helemaal in met de kruidenboter. Pak steeds een beetje kruiden boter met je vingers en smeer goed uit. Door de warmte van je handen wordt de boter goed smeerbaar. Plaats daarna de knolselderij in het midden van het aluminiumfolie en vouw de stukken folie naar boven. Alles dient strak goed aan te sluiten en luchtdicht zijn, maar laat eerst nog een opening bovenop vrij!
- ‘Plak’ de laurier boven op de knolselderij. Gebruik de zijkant van een koksmes om de knoflook helemaal plat te slaan. Leg de knoflook bovenop de laurier en tot slot leg je de tijm er op. Sluit nu het folie bovenop ook helemaal en plaats de ingepakte knol in de ovenschaal.
- Pof de knolselderij gedurende 2 uren helemaal gaar in de gesloten barbecue. Haal daarna de schaal er uit en laat nog 5 minuten in de folie afkoelen. Vouw een klein stukje open en prik in de knolselderij met een sateprikker: de zou heel mooi door het ‘vlees’ heen moeten gaan en dan is hij echt gaar. Serveer direct!
Fijne feestdagen en eet smakelijk!
Bron Recept: Bettyskitchen.nl