3x Kruidenboter maken

3x Kruidenboter maken

Stokbrood en kruidenboter zijn ongetwijfeld een van de meest populaire bijgerechten voor een barbecue feestje. Voor de liefhebber heb ik dan ook 3 recepten voor kruidenboter maken op een rijtje gezet. Van het basisrecept voor kruidenboter met tuinkruiden maken, maar ook een gepofte knoflookboter en een pittige Cajun boter.

Hele knolselderij poffen op de barbecue

Er gaat niets boven een vers (af)gebakken (stok)brood met een lekkere wat zachte roomboter! Dit bijgerecht vind je eigenlijk overal wel op tafel tijdens een feestje en het is een prima manier om vooraf de ergste trek te stillen. Maar brood en kruidenboter zijn ook heerlijk om de vleessappen van je barbecue vlees mee op te deppen en weg te smikkelen. Maar je kunt kruidenboter ook gebruiken om vlees, kip of groenten mee in te smeren of als bakvet in een pannetje. En wat dacht je van gebruiken voor sausjes, broodrecepten of gewoonweg bovenop een stuk vlees serveren?

Voordat je aan de slag gaat met kruidenboter maken, haal je de roomboter minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Je kunt de koude boter ook in blokken snijden en steeds per 10 seconden verwarmen in een magnetron om zachter te worden.


3x Kruidenboter recepten


1. Kruidenboter met tuinkruiden

3x kruidenboter maken voor bij de barbecue © hetekooltjes.nl

Ingrediënten:

  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 knoflookteentje
  • ½ sjalotje
  • 5 gram basilicum
  • 5 gram bieslook
  • 5 gram peterselie
  • salt flakes, naar wens
  • vers gemalen (zwarte) peper

Bereidingswijze:

  1. Pel de knoflook en hak deze fijn. Snipper de sjalot zeer fijn. Spoel de basilicum, bieslook en peterselie af onder koude water en schud uit. Hak de kruiden fijn. 
  2. Stop de roomboter in een kommetje, voeg de knoflook, sjalot, kruiden en een flinke snuf salt flakes en peper toe. Prak het geheel goed door elkaar. 


2. Gepofte Knoflookboter

3x kruidenboter maken voor bij de barbecue © hetekooltjes.nl

Ingrediënten:

  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • salt flakes, naar wens

Bereidingswijze:

  1. Snijd een stuk van het topje af zodat de knoflooktenen goed zichtbaar worden. Plaats de bol op een stukje aluminiumfolie en schenk een beetje olijfolie op de afgesneden ‘top’. Pak de bol romdom in het folie en plaats voor 40 minuten op het rooster van de barbecue. Kan gewoon naast andere items die je aan het grillen bent.
  2. Laat het pakketje wat afkoelen voor je de bol knoflook uit de zilverfolie pakt. De gepofte knoflook is zo zacht dat je de teentjes (of gerust de hele bol) helemaal kunt ‘uitknijpen’.
  3. Doe dit uitknijpen boven een kommetje met zachte boter en breng op smaak met een snuf salt flakes. Prak vervolgens goed door elkaar en de gepofte knoflookboter is klaar voor gebruik.


3. Pittige Cajun boter:

3x kruidenboter maken voor bij de barbecue © hetekooltjes.nl

Ingrediënten:

  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • ½ limoen
  • 2 eetlepels Cajun Kruidenmix
  • 1 theelepel (smoked) paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • 5 gram bieslook, fijngehakt
  • salt flakes, naar wens

Bereidingswijze:

  1. Stop de roomboter in het kommetje. Pers de limoen erboven uit. Voeg de Cajun kruiden, paprikapoeder, chilipoeder (of cayennepeper) en gehakte bieslook toe.
  2. Bestrooi met een flinke snuf salt flakes en prak het geheel goed door elkaar.